Expedition Dinara

grafdinara

Offroad ekspedicija na Dinaru je bila vožnja kojom smo testirali granice svojih vozila i ujedno istražili Hrvatsku stranu ove planine.

Stranice Hrvatskog planinarskog saveza navode:
“Jedina cesta koja se uspinje visoko u njedra planine polazi iz naselja Guge, koje je predgrađe Knina. Cesta je zavojita i prašna, a na nekim mjestima strma, pa onomu tko se zaputi automobilom prema Dinari treba poprilično vozačkog umijeća. Kad se u višem dijelu cesta suzi, uistinu imate dojam da ste došli u kraj dalek od stvarnog svijeta. Cesta se od Suvog polja dalje nastavlja kao nekoliko kolnih putova, kojima se može jedino terenskim vozilima.”

Mi smo pojam “terenskim vozilima” možda namjerno olako shvatili.Bez puno priče i objašnjenja krenuli smo prvo mi s Vincentom, a Bule treba doći 1 dan kasnije do Knina.

krasan jutarnji prizor u magli bez icega na vidiku.

Spavali smo na neobičnom mjestu kod Korenice.   Tlo je bilo mucasto kao pamuk, a u sredini jezero.
Slijedeći dan smo stigli u Knin gdje smo se susreli s Buletom. put je krenuo lagano, a zatim je postao jako grub teren.

Blizu Korenicemucasto tloSmu je nasla kraljezak i jos neke kostibudenje u maglidorucakpokusavamo ne prestrasiti ovceNalazimo se s Buletom na cesti za Knin

Poplavljeni put, ne možemo proći ovuda.

Poplavljeni put.   ici ili ne ici

nakon 17 km velikog kamenja i strmina, uskoro stižemo. (putem do gore nas je neki lokalni skupljač željeza savjetovao da se odmah okrenemo jer sigurno nećemo stići s tim kombijima do gore) – Hvala na inspiraciji.

Preduboko je, ako zapnemo, nema nas tko izvuci, odustajemo od ovog puta.put krece laganoa onda postaje jako napetoslike nikada ne mogu docarati teren kakav je u stvarnosti.grijanje uz vatru na vrhupeceni kukuruz na zaru

Neću reći da je bilo lako, ali uspjeli smo postići cilj.   popeli smo se na Dinaru.   Gore smo upoznali lokalne bjegunce od žena koji su nas počastili s roštiljem, zapalili svoju vatru i uživali u tišini.

Slijedeće jutro smo nastavili putem prema dolje, usput istraživajući neke predjele planine.

krecemo u istrazivanje okoline

Na Dinari se nalazi vojno vježbalište i polje za uništavanje eksploziva.  Tu stoji nekoliko starih tenkova.

krater na kojem vojska unistava eksplozivestari tenkovi ostavljeni od domovinskog rata

Nakon što smo osvojili ciljanu planinu, posjetili smo mauzolej Ivana Meštrovića, Nacionalni park Krka, prespavali na plaži te zadovoljni otišli kućama.

Mauzolej Ivana MestrovicaNacionalni park KrkaBurnum - ostaci vojnog logoraBule ima poteskoca s kravama.spavanje uz more prije odlaska kuciKraj

KRAJ

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>