2014 West europe – Normandy tour

U Bretaniji se nalazi bedemski grad Saint Malo, manje poznat od Normandijske utvrde Mont Saint Michele, ali ne i manje zanimljiv.
Oba grada su specifična po lokaciji jer su izgrađeni kao samostalni “otoci” u moru.  More na ovom djelu zemlje ima vrlo snažan utjecaj plime, pa je tako poslije podne grad okružen morem, dok je po danu pristupačan preko kopna.

Normandija.

Saint Michelle je na žalost razvikano, turističko mjesto u koje vas organizirano voze električnim autobusima s masivnih parkirališta i uguraju u sitne ulice grada čime ovo mjesto gubi sav smisao. Tko god je ovdje bio 80tih godina, vjerojatno ima drugačije sjećanje.

Saint MaloSaint Malo - do onog otoka se može hodati kada je oseka.Saint Malodedeki se igrajuSaint MaloSaint MaloTrenutno oseka u Mont Saint Michelnova cesta prema Mont Saint Michel, popodne je pod vodom.Mont Saint MichelElektrični, dvosmjerni autobusi koji voze za Mont Saint MichelCmi ispred Mont Saint Michel

Francuska je upravo proslavila 70.  godišnjicu od poznatog iskrcavanja na plažama normandije kojima je započeo kraj 2. svjetskog rata.  Posjetili smo Omaha beach i jedan od brojnih muzeja.

Na području Omaha beach i ostale 3 plaže se i danas mogu naći ostaci oružja i vojni predmeti. U mjestu postoje trgovine koje prodaju vojnu memorabiliju pronađenu ispod pijeska,  najbrojnije su čahure od metaka, ali ima vojnih odora, medicinskih kitova i torbi.  

Posjetlili smo Arromanches gdje se još vide ostaci pontonskih mostova dopremljenih iz Engleske za iskrcavanje.   Ti mostovi su zanimljiva priča za sebe koju vrijedi istražiti putem raznih dokumentaraca ako vam je ta tema zanimljiva. 
Plaže nije jako jednostavno pronaći jer su nazvane po vojnim akcijama, a nalaze se u mjestima koje imaju svoje ime, ali su mjesta uglavnom slabo naseljena i nepoznata, pa se lako izgubiti.

Nakon plaža krenuli smo istočno kako bi se popeli prema Belgiji.  Stali smo u gradu Honefleur – ribički grad s drvenim kućama, super mjesto za motanje po restoranima.  Djeluje malo Aljaški, samo što nije hladno.

 

Gotovo cijela sjeverna obala je jedna duga pješčana plaža. Na onim ratno-povijesnim nema turizma vezanog uz more, ali uz ostatak obale se nalaze mali gradovi u kojima ljetuju uglavnom Englezi i svi koji plažu doživljavaju na sjeverni način.   Plaže ovdje ne služe kao izlazna rampa u more jer se gotovo nitko ovdje ne kupa. plaže su samo platforma za provođenje slobodnog vremena. Jedna velika kulturna razlika koja dijeli mediteranski doživljaj plaže i sjeverni.

Iz Honfleura se ulazi na veliki most koji prelazi Engleski kanal gdje se Seina izljeva u more. S druge strane mosta je Le Havre.   Ukoliko ne pratite filmove Aki Kaurismaki-a preporučam da počnete filmom Le Havre.

 

Iz Le Havre-a krećemo sjeverno te stajemo razgledati krajolike na Etretatu.  Vrlo vlažno i vjetrovito jutro.  Crvena zastavica podignuta za surfere, zabrana ulaska u vodu radi previsokih valova.

Nakon prekrasnih, ali i prohladnih litica, sjeverna Francuska nam je ponovno demostrirala svoje vremenske uvjete, stali smo na kratko u gradu Amiens, ali od kiše nismo puno vidjeli.  Iskoristili smo kišu za vožnju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>